Aleteia
La fête du jour

Četrtek, 30. november
Sveti Andrej

apostol

Imate prijatelja po imenu Andrej, Andraž, Drejc ali pa prijateljico Andrejo, Andrejko? Velika verjetnost je, da danes godujejo.  

 

Kdo je bil sveti Andrej?

 

Po izročilu naj bi bil starejši brat Simona Petra in je bil najprej učenec Janeza Krstnika. Nekega dne pa je mimo prišel Jezus, ki ga je Janez Krstnik imenoval Božje Jagnje. To je Andreja nagovorilo, da je Jezusu sledil do njegovega doma, skupaj s še enim učencem. Ko je prišel domov, je bratu Simonu rekel: "Našli smo Mesija!"

V evangelijih je omenjen ob treh priložnostih: skupaj s Petrom in Jakobom na Oljski gori (Mr 13,3–13), ko je Jezus pomnožil kruh in ribi ter tako nasitil pet tisoč mož (Jn 6,1–14) in ko so pogani (Grki) hoteli videti Jezusa (Jn 12,20–26).

Andrej velja za prvega, ki ga je Jezus poklical, naj hodi za njim, v pravoslavju ga zato imenujejo tudi Andrej Prvopoklicani.

 

DELO IN IZOBRAZBA: ribič

KRAJI, V KATERIH JE ŽIVEL: Betsajda ob Genezareškem jezeru v Galileji, Palestina, Mala Azija, Grčija  

DRUŽINA: brat Simona Petra, prvega papeža

RAZMERJA: neznano

ROJSTVO: okoli leta 6 pred Kristusom

SMRT: okoli leta 60, bičan in obsojen na smrt na križu, postavljenem v obliki črke X, ki se zato še danes imenuje Andrejev križ, ki ga najpogosteje srečamo pri železniških prehodih.

ZAVETNIK: ribičev, mesarjev, vrvarjev, priporočajo se mu tudi v raznih boleznih, posebej pri rdečkah. V Sloveniji je češčenje sv. Andreja zelo razširjeno, posvečenih mu je 45 cerkva in je zavetnik mariborske nadškofije.

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement