Aleteia
La fête du jour

Nedelja, 27. september
Sveti Vincencij Pavelski

ustanovitelj lazaristov

Rodil se je 24. aprila 1581 v vasici Pouy (danes Saint-Vincent de Paul) v jugozahodni Franciji,

umrl je 27. septembra 1660 v Parizu.

Zavetnik: vseh dobrodelnih ustanov, lazaristov in usmiljenk, duhovnikov, sirotišnic in bolnišnic, sirot, zapornikov, priprošnjik pri iskanju izgubljenih predmetov

Ujetnik, ki je spreobra─Źal tiste, ki so zapustili vero

Svetnik, ki velja za apostola in organizatorja kr┼í─Źanske dobrodelnosti, je bil sin revnih star┼íev iz jugozahodne Francije. Poslali so ga v ┼íole, da bi kot duhovnik pomagal dru┼żini. Z devetnajstim letom je ┼że postal ma┼ínik in je svojo prvo daritev opravil v neki samotni kapeli v gozdu. Kmalu nato so ga ujeli tur┼íki morski roparji, ga vklenili in odpeljali v Afriko, kjer je bil dve leti su┼żenj. V tem ─Źasu je bil trikrat prodan. Njegov tretji gospodar je bil neki francoski odpadnik. Ena izmed njegovih ┼żena, Zulma, naj bi neko─Ź su┼żnja Vincenca sli┼íala prepevati kr┼í─Źanske pesmi in ga potem ve─Źkrat poslu┼íala govoriti o veri. Mo┼żu je potem o─Źitala, kako je mogel zapustiti tako lepo vero. V njem se je prebudila vest, z Vincencem in Zulmo je u┼íel na ladjici in se izkrcal v Franciji.

Velika zamisel, ki se je zdela neuresni─Źljiva

V Avignonu se je potem Vincenc sre─Źal s pape┼żevim odposlancem in ta ga je vzel s seboj v Rim. Od tam so ga poslali na dvor francoskega kralja Henrika IV., kjer je postal dvorni kaplan. Hitro je napredoval v popolnosti, ko si je izbral za svojega duhovnega voditelja kardinala Petra de Berulla. Ta ga je tudi napotil za vzgojitelja k pari┼íki dru┼żini Gondi. Tu so za─Źeli vstajati Vincencu v du┼íi veliki na─Źrti in izpeljal je projekte, za katere se zdi, da si jih en ─Źlovek niti zamisliti ne more. Prva njegova ustanova je Dru┼żba duhovnikov misijonarjev┬áÔÇĺ lazaristov, imenovanih po opu┼í─Źeni bolni┼ínici sv. Lazarja, kjer so se naselili.

Vir: druzina.si

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement