Aleteia
La fête du jour

Nedelja, 26. julij
Sveta Joahim in Ana

starŇ°i Device Marije

ŇĹivela sta¬†v prvem stoletju, Ana v Betlehemu, Joahim pa v Nazaretu, kjer naj bi tudi umrla.

Zavetnika:¬†Sveta Ana je zavetnica Firenc, Innsbrucka in Neaplja, priporońćajo se ji za sreńćno poroko in sreńćen zakon, za obdarjenost z otroki, za sreńćen porod; je zavetnica mater, vdov, gospodinj, delavk, hiŇ°nih delavcev, rudarjev, tkalcev, strugarjev, zlatarjev, rezbarjev, mlinarjev, kramarjev, vrvarjev, krojańćev, pletilcev nogavic, klekljaric, slug; je priproŇ°njica za deŇĺ, proti neurju, za sreńćno zadnjo uro, pri iskanju izgubljenih predmetov. Sveti Joahim pa je zavetnik zakoncev, mizarjev in trgovcev z lanom.

Zakonca, ki sta razdelila svojo premoŇĺenje za svetiŇ°ńće in uboge

Ana in Joahim sta bila kraljevega, Davidovega rodu. Legenda pravi, da je bila Ana rojena v Betlehemu starŇ°em Stolanu in Emercijani iz Levijevega rodu. Kmalu po poroki sta razdelila svoje premoŇĺenje na tri dele: za svetiŇ°ńće, za uboge in za njuno preŇĺivnino. Nista pa imela otrok, ki sta si jih zelo Ňĺelela. Ana je kakor svoj ńćas Ana, mati preroka Samuela, molila v Gospodovi hiŇ°i, naj se Gospod ozre nanjo in ji da sina, ki ga bo Bogu darovala vse dni svojega Ňĺivljenja.

Sam angel ju je potolaŇĺil

Legenda pripoveduje, da je angel zakonca potolaŇĺil in jima razodel, da bosta dobila hńćer, ki bo v veselje vsemu ńćloveŇ°tvu; dasta naj ji ime Marija. Razodeta verska resnica pa je, da je bila Marija, Anina in Joahimova hńći, spońćeta brez madeŇĺa izvirnega greha. VoŇ°ńćimo sreńćo zaradi te odlike sreńćnim starŇ°em! ҆tirinajst dni po rojstvu sta Joahim in Ana dala svoji hńćerki ime Mirjam, po naŇ°e Marija. StarŇ°a sta peljala Marijo Ň°e ńćisto mlado v tempelj, jo Bogu darovala, kot sta se zaobljubila, in jo v Jeruzalemu dala v tempeljski zavod za deklice, sama pa sta se vrnila domov. Vsako leto sta se za tri velike judovske praznike veselila, da bosta romala v Jeruzalem in sreńćala svojo drago hńći.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement