Aleteia
La fête du jour

Nedelja, 24. maj
Marija Pomo─Źnica kristjanov

Mati Bo┼żja

K nastanku praznika sta pripomogla dva zgodovinska dogodka. V ─Źasu pape┼ża Pija V. (1566ÔÇô1572) so de┼żele okrog Sredozemskega morja ogro┼żali Turki. Zbral je 222 ladij in 40.000 vojakov, ki so se kle─Źe izro─Źili Marijinemu varstvu. Vnela se je huda bitka, v kateri so osvobodili 15.000 kr┼í─Źanskih su┼żnjev. Na podlagi tega dogodka je pape┼ż Pij V. Bo┼żji Materi Mariji dal naziv┬áPomo─Źnica kristjanov, ki je od tedaj tudi sestavni del litanij Matere Bo┼żje.

Na praznik Marije Pomo─Źnice kristjanov oz. Marije Pomagaj se spominjamo vrnitve pape┼ża Pija VII. (1800ÔÇô1823) iz Napoleonovega ujetni┼ítva v Rim. Cesar Napoleon je v okviru voja┼íkih pohodov zasedel tudi Rim in 17. maja 1809 razglasil ukinitev pape┼íke dr┼żave. Hkrati je ukazal, naj pape┼ża ujamejo in odpeljejo v Francijo, kjer je trpel lakoto in pomanjkanje. Pape┼ż Pij VII. je bil brez stre┼żaja, spovednika, vzeli pa so mu tudi brevir, knjige in pisala.

Leta 1814 se je zgodil preobrat. Napoleon je bil premagan in odstavljen in leta 1815 poslan v izgnanstvo. Odstop je podpisal v Fontainebleauju pri Parizu, kamor je dal zapreti tudi pape┼ża Pija VII. Pape┼ż se je 24. maja 1815 vrnil v Rim in odlo─Źil, da se ta dan praznuje praznik Marije Pomo─Źnice kristjanov. Leta 1815 se je rodil sv. Janez Bosko (1815ÔÇô1888), ustanovitelj salezijancev, ki je svoje delo z mladino izro─Źil v Marijino varstvo.

Vous voulez d├ęcouvrir dÔÇÖautres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement