Aleteia
La fête du jour

Nedelja, 23. avgust
Sveta Roza iz Lime

devica in redovnica

Rodila se je 20. aprila 1586 v mestu Lima, prestolnici Peruja,

umrla je 24. avgusta 1617, prav tako v Limi.

Zavetnica:¬†JuŇĺne Amerike,¬†Peruja, Filipinov, Zahodne Indije, Lime; vrtnarjev in cvetlińćarjev, priproŇ°njica proti poŇ°kodbam, proti izpuŇ°ńćajem, ob porodu, pri druŇĺinskih sporih

Mlado dekle, ki si Ňĺeli biti ńćim bliŇĺje Kristusu

Bila je deseta od trinajstih otrok bogatih Ň°panskih priseljencev. Njen ońće GaŇ°per Flores je bil ńćastnik v imperialni vojski, mati Marija de Oliva pa je bila po izvoru kreolka. Roza je Ňĺe od otroŇ°tva dalje mislila predvsem na pokoro, si izmiŇ°ljala vedno nove spokorne vaje, nosila spokorno srajco, se bińćala, spala na dveh deskah, se postila. Veliko je molila in premiŇ°ljevala, z rońćnim delom pa podpirala domańćo druŇĺino. Njeno Ňĺivljenje je bilo popolnoma osredinjeno v Kristusu.

S Kristusom k ubogim

Ker ni bilo v mestu nobenega Ňĺenskega reda, je oblekla obleko sester tretjega reda sv. Dominika in Ňĺivela lońćeno od druŇĺine na domańćem vrtu. Pozneje je ustanovila prvi samostan kontemplativnega reda v JuŇĺni Ameriki.¬†Globoko mistińćno Ňĺivljenje, Ň°tevilna razodetja in videnja ter neprestana molitev in skrajno spokorno Ňĺivljenje so iz Roze naredili svetnico, ki jo danes postavljamo ob bok sv. Katarini Sienski in Tereziji Veliki. Kljub izrazito kontemplativni naravnanosti pa je imela Roza tudi velik ńćut za uboge, ki jim je stregla, ter za misijonsko delo, ki ga je goreńće podpirala.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement