Aleteia
La fête du jour

Sobota, 15. februar
Sveti Klavdij de la Colombiere

duhovnik in redovnik

Rodil se je leta 1641 v kraju St. Symphorien d’Ozon v srednji Franciji,

umrl pa je 15. februarja 1682 v Parizu.

Zavetnik: poboŇĺnosti Srca Jezusovega

Uńćitelj¬†ministrovih¬†otrok¬†

Pri sedemnajstih letih se je pridruŇĺil jezuitom. ҆tudiral je v razlińćnih jezuitskih zavodih. Kazal je nadarjenost za humanistińćne Ň°tudije, za slovstvo, nastopal je uglajeno, zato so ga predstojniki dolońćili za uńćitelja otrok Colberta, ministra za finance francoskega kralja Ludvika XIV. Ko je dokonńćal teologijo, je bil posveńćen za duhovnika. V Lyonu je bil nekaj ńćasa profesor in je vodil Marijino kongregacijo.¬†Leto 1674 je bilo odlońćilno za njegovo poznejŇ°e Ňĺivljenje. Kot je bilo v navadi v jezuitskem redu, je opravil tretjo probacijo. Odlońćil se je, da bo v Ňĺivljenju uresnińćeval ideal apostola, kakor ga je opisal ustanovitelj reda sv. Ignacij. Ko je leto zatem opravil slovesne zaobljube, so ga imenovali za rektorja zavoda v kraju Paray-le-Monial. Marsikdo je bil zańćuden, da je bil Klavdij poslan v tako odrońćen kraj, kakor je bil takrat Paray.

Zaupnik svetnice

Njegovi predstojniki pa so vedeli, da v tamkajŇ°njem samostanu Marijinega obiskanja Ňĺivi poniŇĺna redovnica Marija Marjeta Alacoque, ki ji je Gospod razodeval posebne skrivnosti.

Redovnica je tedaj Ňĺivela v bolestni negotovosti. Prińćakovala pa je, da ji bo Gospod izpolnil obljubo in ji poslal za duhovnega voditelja, "zvestega sluŇĺabnika in popolnega prijatelja", ki ji bo pomagal uresnińćiti poslanstvo, ki ji ga je dolońćil; da bo razodela svetu neprecenljivo bogastvo ljubezni njegovega Srca. Marjeta Alacoque mu je razkrila vse, kar je sliŇ°ala, in verjela, da je prejela od Gospoda. Pater jo je v tem popolnoma podprl in ji narońćil, naj popiŇ°e, kar se je dogajalo v njeni duŇ°i.

Prińćevanje za ceno Ňĺivljenja

Po poldrugem letu je Klavdij odpotoval v London, ker je bil imenovan za pridigarja pri vojvodinji iz Yorka. Glede na to, kaj se je tedaj dogajalo v Angliji, je bila to zelo tvegana naloga. De la Colombiere je znal mnogim pribliŇĺati katoliŇ°ko vero in marsikdo, ki jo je Ňĺe zapustili, se je k njej vrnil. Zapisal je: "Moral bi napisati knjigo o usmiljenju, za katerega me je Bog postavil kot prińćevalca za ves ńćas, ko tu prebivam." Neutrudno delo je nańćelo svetnikovo zdravje, posebej mu je bolezen nańćela pljuńća. Toda leta 1678 je imel teŇĺko preizkuŇ°njo. Kot "papista" so ga zaprli v kruto jeńćo King‚Äôs Bench, kjer je preŇĺivel tri tedne poniŇĺevanj in pomanjkanja. Potem so ga pregnali iz Anglije.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement