Aleteia
La fête du jour

Nedelja, 13. september
Sveti Janez Zlatousti

Ň°kof in cerkveni uńćitelj

Rodil se je leta 349 v Antiohiji,

umrl je 14. septembra 407 v Komani, antińćnem mestu v Turńćiji.

Zavetnik:¬†pridigarjev, cerkvenih govornikov, pravnikov, sodnikov, Ň°kofov, izgnancev, izseljencev, proti hudi oslabelosti

Beg pred materjo

Janezu Krizostomu upravińćeno pripada vzdevek Zlatousti, saj velja za najveńćjega govornika Cerkve vseh ńćasov.¬†Rodil se je v aristokratski druŇĺini v Antiohiji. Pod mońćnim vplivom materine vere je Ň°tudiral Sveto pismo pod vodstvom uńćiteljev antioŇ°ke Ň°ole, ki so Ňĺeleli prevajati biblijske misli v grŇ°ńćino, ne da bi se s prevodom izgubil prvotni pomen. Takoj ko je lahko, je zapustil svojo mater, ki je Ňĺelela, da bi ji ostal ńćim bliŇĺje kot "domańći menih", ter odŇ°el v hribe in tam zańćel Ňĺiveti Ňĺivljenje samotne molitve, popolnoma lońćen od druŇĺbe. Nenadoma je v njem vzplamenela stiska vesti: ali je bilo res potrebno pobegniti problemom druŇĺbe, da bi v zameno ostal ńćist in povezan z evangelijem, ali bi lahko namesto tega Ň°el v svet oznanjat ljubezen KriŇĺanega, "prijatelja ljudi", kot je rad ponavljal?¬†Tu je kmalu zaslovel kot pridigar po vsem bizantinskem cesarstvu. Cesar ga je z zvijańćo zvabil v Carigrad in ga posvetil za Ň°kofa. S tem pa je nad Janezovo glavo spravil sovraŇ°tvo aleksandrijskega patriarha Teofila.

Postavljen za Ň°kofa proti svoji volji

Ta ga je po raznih spletkah in laŇĺnih obsodbah tako onemogońćil, da je Janez Zlatousti po hudem pomanjkanju in duŇ°evnih mukah ter zaradi velikih naporov umrl v izgnanstvu leta 407. Najbolj znane so prav gotovo njegove knjige o duhovniŇ°tvu, v katerih opisuje visoko ńćast duhovniŇ°kega stanu na eni ter veliko odgovornost in dolŇĺnost, da duhovnik stremi po popolnosti, na drugi strani. ńĆudovito lepa je njegova liturgija, Ň°e posebej liturgińćne molitve.

Vir: druzina.si

Vous voulez découvrir d’autres histoires de saints ? Cliquez ici
Newsletter
Recevez Aleteia chaque jour. Abonnez-vous gratuitement